TRADYCYJNE PLACKI ZIEMNIACZANE

Placki ziemniaczane zna chyba każdy. Jedni lubią chrupiące natomiast inni takie delikatne. Jedni zajadają je z cukrem, inni z gulaszem a jeszcze inni ze śmietaną. Mnie osobiście najlepiej smakują w formie z cukrem lub z gulaszem. A najlepsze są same brzegi, mega chrupiące.  Robi się je bardzo szybko a przepis jest banalnie prosty. Polecam :)



Składniki:
* 1 kg ziemniaków 
* 2 jajka
* sól i pieprz do smaku
* 3-4 łyżki mąki pszennej
* olej do smażenia

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną delikatnie odsączyć z nadmiaru wody. 
Ziemniaki wymieszać z jajkami, mąką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką wykładać porcje placków na oleju, smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układać od razu z patelni na ręcznik papierowy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)