wtorek, 16 stycznia 2018

CIASTO 3 BIT

3 bit to bardzo proste i mega słodkie ciasto bez pieczenia. Wykonane jest z herbatników, masy kajmakowej, kremu budyniowego i śmietany. Idealny na różne imprezy okolicznościowe, święta czy od tak do popołudniowej kawki. 
Ciasto to jest obłędne i robi furorę za każdym razem. Najlepsze jest następnego dnia, kiedy herbatniki zmiękną, chociaż ja czasem nie wytrzymuję i muszę ukroić sobie choć maleńki kawałek zaraz po zrobieniu ciasta ;)




Składniki: (blacha kwadratowa 25 na 25 cm)
* około 5-6 większych paczek herbatników
* 1 puszka masy krówkowej o smaku kajmaku
* 500 ml śmietany kremówki 36%
* 1 łyżka cukru pudru

 Na krem budyniowy: (przepis tutaj) 
* 2 budynie waniliowe bez cukru
* 500 ml mleka
* 6 łyżek cukru
* 250 g masła w temperaturze pokojowej


Wykonanie:
Najpierw należy wykonać krem budyniowy. W garnku zagotować 300 ml mleka z cukrem. Pozostałe 200 ml mleka wymieszać z proszkiem budyniu. Do gotującego się mleka wlać wymieszany budyń i ciągle mieszać aż masa zgęstnieje. Budyń wystudzić. Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć na gładką masę i stopniowo dodawać po jednej łyżce budyniu. Miksować aż powstanie jednolita masa kremu. 
Na dnie blachy ułożyć herbatniki. Na to rozłożyć równomiernie masę krówkową. Kolejno znów herbatniki. Następną warstwą jest przygotowany wcześniej krem budyniowy. Na to kolejna warstwa herbatników. Na samym końcu wyłożyć ubitą wcześniej z cukrem pudrem śmietanę kremówkę.
Ciasto należy przechowywać w lodówce. 







2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...