środa, 24 stycznia 2018

PYSZNE MINI PĄCZUSIE

Chociaż do Tłustego Czwartku jeszcze zostało trochę czasu, to w moim domu już zagościły pączusie. Są mniejsze od tradycyjnych, pyszne, pulchne, miękkie, doskonałe w karnawale a także od tak do popołudniowej kawki. Nie wiem jak Wy, ale ja je uwielbiam i wcale nie muszą być czymś nadziane, wystarczy mi, że będą posypane cukrem pudrem ;) 
Jeśli jeszcze ich nie jedliście, to koniecznie musicie je zrobić ;)




Składniki na około 50 pączusiów:
* 1/2 kg mąki pszennej tortowej
* 250 ml mleka
* 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży
* 6 żółtek
* 3 łyżki cukru
* szczypta soli
* 100 g masła
Dodatkowo cukier puder do posypania, olej do smażenia pączków.

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę przez sitko, wymieszać z drożdżami i cukrem. Dodać ciepłe mleko, sól i żółtka, wymieszać ręką bądź drewnianą łyżką. Ciasto wyrabiać około 5-7 minut, aż będzie elastyczne. Na samym końcu dodać małe kawałki miękkiego masła. Dokładnie wyrobić ciasto z masłem przez około 10 minut. 
Miskę z ciastem przykryć ścierką i odstawić na około godzinę.
Po wyrośnięciu ciasta, wyłożyć je na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować ciasto wałkiem na grubość około 1 cm. Wykrawać kieliszkiem koła. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia około 30 minut. 
W garnku rozgrzać olej. Partiami władać do oleju wyrośnięte pączki. Smażyć na rumiany kolor z obu stron.
Wykładać pączki na ręcznik papierowy.
Przestudzone posypać obficie cukrem pudrem.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...