wtorek, 13 lutego 2018

KROKIETY Z MIĘSEM Z ROSOŁU

Co zrobić jak zostanie mięso z rosołu? Oczywiście farsz na krokiety ;) To idealne danie, tak naprawdę krokiety można przygotować na wiele sposobów, ale ja najbardziej lubię krokiety z jajkiem i te z pozostałym mięsem z rosołu. 
Na blogu znajdziecie również przepis na sałatkę z gotowanym kurczakiem.



Składniki na około 18-20 naleśników:
* 2 szklanki mąki
* 3-4 jajka (wszystko zależy od ich wielkości)
* około 2 szklanek mleka
* około 1 i 1/2 szklanki wody (najlepiej woda gazowana, ale ze zwykłą tez wyjdą naleśniki)
* niepełne pół łyżeczki soli
* 4-5 łyżek oleju ( chyba, że smaruję patelnie olejem wtedy nie daje go do ciasta)

Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i opcjonalnie olej i wszystko dokładnie wymieszać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wylewać porcje ciasta, rozsmarować na całą szerokość patelni i smażyć z obu stron do rumiany kolor.


Składniki na farsz:
* mięso z rosołu
* 1 marchewka z rosołu
* 1 cebula
* trochę rosołu
* pieprz
* odrobina papryki słodkiej

* jajko i bułka tarta do panierki
* olej do smażenia

Wykonanie:
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Mięso obrać od kości. Przepuścić przez maszynkę do mięsa z marchewką i podsmażoną cebulą. Dodać do smaku pieprz, paprykę słodką i wlać rosołu tyle, by mięso nie było za suche. 

Naleśniki smarować farszem mięsnym, zwinąć w rulonik. Ja nie lubię dużych krokietów dlatego też zawsze od zwiniętego naleśnika odcinam brzegi i przekrawam naleśnika na pół (zdjęcie poniżej pokazuje wszystkie etapy).
W jednej misce rozbić jajko, do drugiej wsypać bułkę tartą. Każdego krokieta obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.








2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...