piątek, 9 lutego 2018

PIERŚ Z KURCZAKA NADZIEWANA SUSZONĄ ŚLIWKĄ

Pierś z kurczaka... Jeśli przejadły się Wam kotlety i szukacie jakiegoś innego pomysłu na obiad to ten przepis jest właśnie dla Was. Soczysta w środku z dodatkiem suszonej śliwki, z wierzchu idealnie przyprawiona. To pyszne i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Polecam :)




Składniki:
* pierś z kurczaka (połówki)
* śliwki suszone (użyłam śliwek Skworcu)
* sól
* przyprawa do kurczaka
* papryka słodka
* papryka ostra
* olej

Wykonanie: 
W miseczce wymieszać olej z przyprawami i solą (celowo nie podałam tu proporcji, ponieważ wszystko zależy od tego ile piersi zamierzacie przygotować).
W każdej połówce piersi z kurczaka wyciąć kieszonkę, czyli naciąć otwór wzdłuż długości mięsa, tak by go nie przedziurawić. W każdy otwór powpychać śliwki suszone.
Mięso ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Silikonowym pędzelkiem nasmarować mięso olejem z przyprawami z obu stron. Piec w piekarniku nagrzanym do 160'C około 30-40 minut, w połowie czasu pieczenia mięso odwrócić na drugą stronę.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...