piątek, 16 marca 2018

BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA W KAPUŚCIE KISZONEJ

Smaczny i łatwy w przygotowaniu pomysł na danie z wykorzystaniem białej kapusty.  Można podać ją na kolację z pieczywem lub na obiad z ziemniakami. Idealna również na zbliżające się święta Wielkanocne.  Danie to zachwyciło moich domowników, więc jeśli lubicie białą kiełbasę to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. 



Składniki:
* ok. 800 g kiszonej kapusty
* 5 szt. białej kiełbasy z szynki (użyłam Henryk Kania)
* 6-7 suszonych grzybów
* 2 liście laurowe
* 3-4 ziela angielskie
* pieprz do smaku
* olej do przesmażenia kiełbasy
* woda do zgotowania kapusty kiszonej

Wykonanie:
Grzyby namoczyć w szklance ciepłej wody. Następnie grzyby drobno pokroić.
Kapustę kiszoną drobno poszatkować, przełożyć do garnka, zalać wodą i wodą po moczeniu grzybów. Dodać liście laurowe, ziela angielskie i odrobinę pieprzu. Kapustę dusić na małym ogniu, aż będzie miękka. Wylać gotową kapustę na sitko.
Białą kiełbasę naciąć z obu stron. Przesmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć większą część kapusty kiszonej. Na wierzch poukładać obsmażone białe kiełbasy. Na to wyłożyć resztę kapusty kiszonej.
Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C. piec około 30-35 minut.






Przy okazji kochani zapraszam Was serdecznie do wypróbowania nowości firmy Henryk Kania, a mianowicie pyszne chipsy mięsne:
* chipsy mięsne classic


* chipsy mięsne o smaku zielonej cebulki


* chipsy boczkowe classic


* jerky wieprzowe


Wszystkie te produkty zapakowane są w małe paczuszki, dzięki czemu łatwo można zapakować je do torebki czy plecaka i zjeść w czasie przerwy w pracy, szkole bądź też podczas spacerku. Idealne do pochrupania podczas wieczornego seansu filmowego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...