Składniki:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki cukru
* 1 jajko
* 125 g masła
* dżem brzoskwiniowy, morelowy (u mnie dżem z brzoskwiń Stovit)
* cukier puder do posypania
* foremka w kształcie jajka
Wykonanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do zamrażalnika na pół godziny.
Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Wycinać foremką ciasteczka. Jedną połowę ciastek układać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na drugiej połowie wyciętych jajek wykroić na środku niewielkie kółko. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 15 minut (aż brzegi ciastek zaczną się rumienić).
Na ciastkach bez dziurek posmarować cienką warstwę dżemu, przykryć ciasteczkami z dziurką, dziurki wypełnić dżemem.
Ciastka posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)