wtorek, 20 marca 2018

KRUCHE CIASTECZKA WIELKANOCNE

Proste i smaczne ciasteczka idealne na zbliżające się święta wielkanocne. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, zachwycą nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Chociaż do świąt jeszcze troszkę czasu zostało, to pierwsze próby ciastek mam już za sobą. Zresztą przechowywane w pudełku można upiec już dziś a dzień przed podaniem przełożyć dżemem, posypać cukrem pudrem i wyglądem przypominają jajka :)  Polecam :)




Składniki:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki cukru
* 1 jajko
* 125 g masła

* dżem brzoskwiniowy, morelowy (u mnie dżem z brzoskwiń Stovit
* cukier puder do posypania
* foremka w kształcie jajka

Wykonanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do zamrażalnika na pół godziny.
Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Wycinać foremką ciasteczka. Jedną połowę ciastek układać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na drugiej połowie wyciętych jajek wykroić na środku niewielkie kółko. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 15 minut (aż brzegi ciastek zaczną się rumienić).

Na ciastkach bez dziurek posmarować cienką warstwę dżemu, przykryć ciasteczkami z dziurką, dziurki wypełnić dżemem.
Ciastka posypać cukrem pudrem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...