czwartek, 1 marca 2018

MIELONKA ZE ŚWIEŻĄ PIETRUSZKĄ (Z SZYNKOWARA)

Pyszna, miękka, zwarta mielonka z szynkowara. Tym razem dodałam do niej świeżą natkę pietruszki. Wyszła idealna, aromatyczna, doprawiona według naszych smaków, a dodanie do niej natki pietruszki to był "strzał w dziesiątkę". Przepis jest naprawdę prosty, a mielonka uda się każdemu. Samo jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, jednak musi ona "leżakować" kilka godzin przed gotowaniem i po gotowaniu w lodówce. Jednak zaręczam Wam, że warto :)



Składniki:
* 600 g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 łyżeczka soli peklowej
* 1 łyżeczka majeranku
* 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
* 1 łyżeczka żelatyny
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 60 ml wody
* 4 łyżeczki posiekanej świeżej natki pietruszki

Wykonanie:
Mięso mielone wymieszać z przyprawami, wodą i pietruszką. Mięso należy wyrabiać dłonią około 4-5 minut, aż cała woda wraz z przyprawami zostanie dobrze wymieszana z mięsem.
Tak przygotowane mięso przełożyć do szynkowara (u mnie szynkowar z zestawu Singiel od firmy Tradismak). Praskę zamknąć i wstawić do lodówki na około 14-16 godzin. Po tym czasie szynkowar włożyć do garnka i parzyć mielonkę około 1 godziny w temperaturze 80-85 stopni. Następnie szynkowar wstawić do zimnej wody do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu wstawić szynkowar do lodówki na około 12 godzin.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...