wtorek, 29 maja 2018

PLACKI Z SERKA WIEJSKIEGO

Proste i szybkie w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczne placki z serka wiejskiego. Idealne na śniadanie lub podwieczorek. Lekkie i puszyste. Doskonale smakują posypane cukrem pudrem lub polane dowolną konfiturą. Mojej rodzinie bardzo zasmakowały i na pewno zrobię je jeszcze nie raz ;)



Składniki na około 10 placków:
* 1 opakowanie (300 g) serka wiejskiego
* 2 jajka
* 4 łyżki mąki pszennej
* 3 łyżeczki cukru
* 1 łyżeczka cukru waniliowego
* solidna szczypta soli

Wykonanie:
Serek wiejski przełożyć do miski (jeśli ma dużo serwatki należy ją odlać). Dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszać.
Na suchej, rozgrzanej patelni nakładać po jednej łyżce ciasta. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron.

Placki podałam polane konfiturą z czarnych porzeczek Stovit. Jej lekko kwaskowaty posmak idealnie wkomponował się w słodki smak placków.






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...