poniedziałek, 14 maja 2018

PROSTE BABECZKI Z RABARBAREM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Sezon na rabarbar jest stosunkowo krótki, a mieszkając w Anglii upolowanie rabarbaru w warzywniakach... to już trzeba mieć szczęście (bynajmniej w mojej okolicy). Dlatego też jak tylko go zauważyłam od razu musiałam go mieć. I tak właśnie popiekłam pyszne babeczki z kwaskowatym rabarbarem i dodatkiem kostki białej czekolady w środku. 
Pyszne, puszyste babeczki, proste w przygotowaniu, idealne z każdymi owocami. Polecam na różnego rodzaju imprezy, spotkania lub tak po prostu do kawki :)



Składniki na 10 babeczek:
* 2 szklanki mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 4 łyżki cukru
* 1 szklanka mleka
* 1 jajko
* 1/2 szklanki oleju
* 10 kostek białej czekolady
* 2 łodygi rabarbaru
* cukier puder do posypania

Wykonanie:
Wszystkie składniki (prócz rabarbaru, czekolady i cukru pudru) umieścić w misce i dokładnie wymieszać mikserem. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Do każdej wylewać ciasta do 3/4 wysokości papilotek. W każdą babeczkę wcisnąć kostkę czekolady. 
Rabarbar oczyścić, pokroić w niewielką kostkę. Posypać na wierzchu babeczek. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 20-25 minut. Wystudzić na kratce.
Posypać cukrem pudrem. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...