czwartek, 21 czerwca 2018

DROBIOWE SZASZŁYKI Z ANANASEM I PAPRYKĄ (Z PIEKARNIKA)

Przepyszne, kolorowe szaszłyki z piersi kurczaka, ananasa i papryki. Można je upiec zarówno w piekarniku jak i na grillu lub patelni grillowej. Smakują obłędnie, lekko pikantny kurczak, słodki ananas to połączenie idealne. 
Szaszłyki przygotowałam na dzisiejszy obiad do tego warzywa z patelni i rodzinka była bardzo zadowolona :)



Składniki na około 6 szaszłyków:
* około 600 g piersi z kurczaka
* 6 plastrów ananasa z puszki
* 1 mniejsza czerwona papryka
* 1/3 szklanki oleju
* przyprawy: sól, papryka ostra mielona, przyprawa do szaszłyka, suszone oregano i pietruszka (ilość według uznania) (użyłam przypraw Skworcu)
* 6 patyczków do szaszłyków

Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę nie większą niż 1,5 cm. Olej wlać do miski, wymieszać z przyprawami. Do marynaty włożyć pokrojone piersi drobiowe, wymieszać tak by marynata pokryła mięso. Odstawić miskę do lodówki na około godzinę. W tym czasie moczyć patyczki do szaszłyków w wodzie.

Paprykę czerwoną oczyścić, pokroić w kwadraty mniej więcej wielkości pokrojonego wcześniej mięsa. 
Ananasa po dwa krążki na raz pokroić na mniejsze kawałki.

Na patyczki nakłuwać na przemian papryka, mięso, ananas, mięso, papryka i tak na zmianę po parę kawałków na jednym patyczku.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec szaszłyki 25 minut na kratce.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...