poniedziałek, 18 czerwca 2018

ZUPA FASOLOWA Z KIEŁBASĄ I MAJERANKIEM

Dawno na blogu nie było zupy, więc pora to nadrobić. Dziś przepis na pyszną zupę fasolową z kiełbasą i majerankiem. Aromatyczna, gęsta, pożywna zupa idealna na jesienne chłodne dni, ale mnie naszła na nią tak bardzo ochota, że nie mogłam się powstrzymać i musiałam ją ugotować. A najlepsza jest następnego dnia ;)




Składniki:
* 400 g fasoli Jaś (użyłam fasoli Jaś od firmy Radix-bis)
* 3 marchewki
* 1 korzeń pietruszki
* pół korzenia selera
* 6-7 niedużych ziemniaków
* 400 g kiełbasy podwędzanej
* 3 łyżki oleju
* 1 cebula
* sól i pieprz do smaku
* 3 łyżeczki majeranku (użyłam Skworcu)
* 3 ziela angielskie ( użyłam Skworcu)
* 2 liście laurowe (użyłam Skworcu)
* szczypta ostrej papryki (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka przyprawy do fasoli (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
Fasolę przepłukać wodą, włożyć do garnka, zalać około 3 litrami wody (w trakcie gotowania zupy w razie potrzeby dolać wodę), dodać ziele angielskie i liście laurowe i gotować około 50 minut od momentu zagotowania na małym ogniu pod przykryciem. Dodać do smaku wszystkie przyprawy.
Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Gotować dalej do momentu, aż warzywa będą prawie miękkie. 
Kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Przesmażoną kiełbasę i cebulę dodać prosto z patelni do garnka, wszystko razem gotować jeszcze około 15 minut. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...