wtorek, 17 lipca 2018

EKSPRESOWY KREM CYTRYNOWY NA BAZIE SERKA MASCARPONE

Pyszny krem cytrynowy, który doskonale nadaje się do przełożenia ciast, tortów czy babeczek. Nie za kwaśny, orzeźwiający smak, który na pewno zachwyci każdego.
Krem przygotowałam dosłownie w kilka chwil z kilku składników. Jego wykonanie nie jest ani trochę skomplikowane. 
Robiłam już maślany krem cytrynowy czy krem na bazie lemon curd, ale o tym kiedy indziej w osobnych postach ;)



Składniki:
* starta skórka z 1 sparzonej cytryny
* wyciśnięty sok z 1 cytryny
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 60 g cukru 
* woda
* 150 ml śmietany kremówki
* 300 g serka mascarpone

Wykonanie:
Ze sparzonej cytryny zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć z niej sok. Do soku dolać wody tak by płynnej masy łącznie było ok. 100 ml. Sok z wodą wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody zimnej. Wlewać do gotującego się soku i ciągle mieszając ugotować kisiel, na końcu dodać skórkę cytrynową, wymieszać. Masę należy wystudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, stopniowo dodawać kremówkę do masy cytrynowej, na końcu dodać serek mascarpone i wszystko wymieszać mikserem.

Krem jest gotowy do użytku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...