CIASTO PIANKOWE Z GALARETKĄ (BEZ PIECZENIA)

Smaczna, delikatna, rozpływająca się w ustach pianka z ubitej śmietany i galaretki, z owocami zalanymi galaretką, na biszkoptach. Ciasto proste w przygotowaniu, szybkie (nie licząc czasu, kiedy tężeje pianka i galaretka). Któż nie lubi deserów :) My uwielbiamy takie słodkości a Wy?



Składniki na piankę:
* 1 litr śmietany kremówki 36%
* 2 galaretki agrestowe
* 500 ml wody

Dodatkowo:
* 1 paczka okrągłych lub podłużnych biszkoptów
* 2 galaretki agrestowe
* 1 większa kiść winogron
* 600 ml wody

Wykonanie:
Na spód prostokątnej formy wyłożyć biszkopty ściśle jeden obok drugiego. 
2 galaretki agrestowe rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, lekka tężejącą galaretkę wlewać stopniowo do śmietany, ciągle masę mieszając mikserem. Piankę wylać na biszkopty. Formę z ciastem wstawić do lodówki na około 1 godzinę. W między czasie rozpuścić pozostałe 2 galaretki w 600 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. 
Gdy pianka stężeje poukładać na wierzchu winogrona. Na końcu wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.




2 komentarze:

  1. Ile kawałków mniej wiecej wychodzi z jednej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wykroiłam około 18 kawałków ciasta, wszystko zależy też jak duże będą krojone kawałki :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)