Składniki na mus:
* około 300 g świeżych jeżyn
* cukier puder do smaku
* 2 łyżeczki żelatyny
Jeżyny rozgnieść widelcem, umieścić w garnku, podgrzać lekko dodając cukier puder do smaku (ilość zależy od kwaskowatości jeżyn). Żelatynę namoczyć w 7-8 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać ją by stała się płynna. Płynną żelatynę dodać do jeżyn i wymieszać.
Formę keksówkę wyłożyć folią spożywczą, na dno wylać przygotowany mus. Formę wstawić do lodówki, na czas by mus stwardniał.
Składniki na masę jogurtową:
* 700 g jogurtu greckiego
* 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
* 2 łyżki cukru pudru
* 3 łyżeczki żelatyny
Jogurt grecki wymieszać mikserem z ekstraktem waniliowym i cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w 10 łyżeczkach wody, gdy napęcznieje podgrzać ją by była płynna. Dodać żelatynę do jogurtu, wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na mus z jeżyn.
Na wierzch wcisnąć paluszki francuskie Brześć.
Foremkę z deserem wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie wyjąć deser z foremki, zdjąć z niego folię.
ale pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńSmakowite danie do kawy
OdpowiedzUsuń