piątek, 14 września 2018

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ

Sezon na śliwki w pełni, a więc jest to czas na przygotowanie ciasta z wykorzystaniem tych właśnie owoców. Pyszne, nie za słodkie a wręcz lekko kwaśne za sprawą śliwek. Kruchy spód, owoce, beza i na końcu kruche ciasto... po prostu niebo w gębie. Gwarantuję, że na zjedzeniu jednego kawałka się nie skończy ;)



Składniki na prostokątną blachę:
Kruche ciasto:
* 2,5 szklanki mąki pszennej

* 250 g masła
* 4 żółtka
 

* 4 łyżki cukru pudru
* 1 łyżka cukru wanilinowego
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:
* 4 białka
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* szczypta soli
Dodatkowo: 
* śliwki węgierki, umyte, przekrojone na pół, bez pestek

Wykonanie:
Ze wszystkich składników na kruche ciasto zagnieść gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w woreczek i włożyć do zamrażalnika. Większym wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Blachę włożyć do lodówki.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Mieszając ciągle mikserem dodawać stopniowo cukier i ucierać aż nie będzie wyczuwalnych grudek cukru. Na końcu do piany dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. 
Z lodówki wyjąć blachę z ciastem. Na śliwki wyłożyć pianę z białek, równomiernie rozsmarować. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część ciasta, która była w zamrażalniku.
Piekarnik nagrzać do 180'C, ciasto piec około 35-40 minut.
Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Można wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...