czwartek, 4 października 2018

ZUPA GOŁĄBKOWA

Witajcie :) Za oknem kolejny wietrzny, jesienny dzień, więc na rozgrzanie ugotowałam zupę gołąbkową. Jeśli lubicie gołąbki w sosie pomidorowym to ta zupa na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest pyszna, sycąca, gęsta idealnie sprawdza się w chłodne dni. Smak gołąbków został zachowany w zupie a ja nie musiałam spędzać wiele czasu na zawijanie mięsa w kapustę ;)




Składniki:
* 300 g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 cebula
* 2 łyżki oleju
* 220 g koncentratu pomidorowego
* 1,5 l bulionu warzywnego:
  * 1 nieduża kość wieprzowa
  * 1/4 korzenia selera
  * korzeń pietruszki
  * 1 marchewka
  * 1 por
  * 4 ziarenka ziela angielskiego (użyłam Skworcu)
  * 3 liście laurowe (użyłam Skworcu)
* 100 g ryżu (użyłam basmati Skworcu)
* 1/2 główki kapusty
* posiekana natka pietruszki do posypania na wierzch
* sól do smaku 
* pieprz do smaku (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
Z podanych składników na wywar ugotować bulion warzywny. Wywar przelać przez sitko, wlać do garnka ponownie wywar bez mięsa i warzyw.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę posiekać i razem z mięsem mielonym podsmażyć. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i jeszcze chwilę wszystko smażyć. Tak przygotowane mięso mielone przełożyć do garnka z wywarem, doprawić solą i pieprzem. Wszystko gotować na wolnym ogniu, dodając ryż do garnka. Po około 10 minutach od momentu wsypania ryżu dodać poszatkowaną kapustę. Wszystko gotować co jakiś czas mieszając. do momentu, aż kapusta będzie miękka.
Na zupę podaną na talerzu można posypać posiekaną natkę pietruszki lub jeśli wolicie to koperek ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...