niedziela, 4 listopada 2018

CIASTO "KOSTKA MALINOWA"

Biszkoptowy spód, duża ilość malin, galaretka, pianka to wszystko zawarte zostało w jednym cieście. Ciasto co prawda nie wymaga wiele pracy, za to trzeba trochę poczekać aż zastygną poszczególne warstwy. Ale efekt końcowy na pewno Was zadowoli. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ani też nie jest kwaśne od malin. Delikatne i lekkie. W sam raz na różne imprezy, urodziny, ale też od tak bez okazji, do kawy ;)



Składniki na kwadratową blachę 20 x 20 cm:
Biszkopt:
* 2 jajka
* 2 łyżki mąki
* 1 łyżka cukru
* szczypta proszku do pieczenia
* szczypta soli

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać żółtka i cukier, chwilę ucierać. Na końcu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować do wymieszania składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C, piec około 20 minut.
Wystudzić biszkopt, skroić z niego wierzch.

Masa z malin i galaretki.
* 2 galaretki malinowe
* 300 g malin, użyłam mrożone
* 800 ml wody

Wykonanie:
Wodę zagotować, wsypać galaretki, dobrze wymieszać. Galaretki odstawić do stężenia (ja galaretki mieszam jeszcze przed upieczeniem biszkoptu, a kiedy się wystudzi wstawiam do lodówki).
Na biszkopt wyłożyć obok siebie maliny. Gdy galaretka zaczyna tężeć, wylewać ją na maliny. Ale tylko tylko, żeby maliny były pokryte galaretką, reszta galaretki potrzebna będzie w dalszych etapach. Biszkopt z galaretką wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.

Pianka:
* 300 ml śmietany kremówki 36%
* 3 łyżki cukru pudru
* większa połowa pozostałej galaretki

Wykonanie:
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i wlać większą połowę pozostałej, tężejącej galaretki. Wymieszać mikserem. Piankę wylać na stężałą galaretkę, wstawić do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie wylać na ciasto pozostałą galaretkę, ponownie wstawić do lodówki.




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...