wtorek, 27 listopada 2018

DYNIOWE ROGALIKI Z MARMOLADĄ

Zapewne zgodzicie się ze mną, że na chłodne wieczory nie ma nic lepszego niż dobre drożdżowe rogaliki i szklanka ciepłego mleka lub kakao. Tym razem do drożdżowego ciasta dodałam puree z dyni. Rogaliki wyszły rewelacyjne, miękkie, puszyste. Dynia jest praktycznie niewyczuwalna, ale zabarwiła ciasto na żółto. Polecam :)




Składniki na około 32 rogaliki:
* 500 g mąki pszennej
* 1,5 łyżeczki sypkich drożdży
* szczypta soli
* 2 żółtka
* 1/3 szklanki cukru
* 70 g rozpuszczonego masła
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* 3 łyżki puree z dyni
* marmolada do nadzienia (użyłam Orzech)
* cukier puder do posypania
* odrobina mleka do przesmarowania rogalików

Wykonanie:
Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, podgrzewać do momentu aż masło się rozpuści. W misce wymieszać żółtka  z cukrem, ekstraktem waniliowym i puree z dyni. Dodać letnie mleko i wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Na końcu wsypać drożdże i stopniowo dodawać mąkę. Ciasto dobrze wyrobić dłońmi. Miskę przykryć bawełnianą ścierką, odstawić na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, wyrobić dosłownie przez chwilę. Podzielić je na 4 części, rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów. Na brzegu każdego trójkąta położyć odrobinę marmolady, zwijać rogaliki. Każdego rogalika posmarować mlekiem za pomocą pędzelka.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec rogaliki około 20-25 minut, aż się zarumienią.
Przestudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...