środa, 14 listopada 2018

ROGALIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MARMOLADĄ

Szybkie w wykonaniu, banalnie proste rogaliki z ciasta francuskiego nadziewane marmoladą. W sam raz dla niespodziewanych gości, potrzebne tylko 3 składniki i pół godziny pracy łącznie z pieczeniem. Rogaliki zrobiłam dziś tak spontanicznie, naszła mnie ochota na coś słodkiego ;) A Wy jak radzicie sobie z nagłymi napadami na słodkie?


Składniki:
* 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
* marmolada wieloowocowa (użyłam Orzech)
* 1 jajko
* opcjonalnie cukier puder do posypania

Wykonanie:
Ciasto francuskie delikatnie jeszcze rozwałkować, aby było cieńsze. Przekroić wzdłuż dłuższego boku na pół. Każdą połówkę ciasta podzielić na trójkąty. Na brzegu każdego trójkąta położyć odrobinę marmolady, zawinąć rogaliki, ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jajko rozklepać widelcem. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmarować rogaliki jajkiem.
Piec w piekarniki nagrzanym do 180'C około 25 minut.
Rogaliki można posypać cukrem pudrem.






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...