poniedziałek, 21 stycznia 2019

LENIWE GOŁĄBKI W SOSIE WŁASNYM Z SUSZONYMI GRZYBAMI

Bardzo smaczne gołąbki przygotowane w prosty i szybki sposób, z kapustą w środku i dodatkiem ryżu.  Niby zwykłe a jednak mają w sobie to coś. Moja rodzina je uwielbia, dlatego też przygotowuję je bardzo często, chyba nigdy nam się nie znudzą :) 
Najczęściej podaję je z gotowanymi ziemniakami lub kaszą, jednak też może być to doskonała propozycja na kolację z kromką chleba.


Składniki:
* 500 g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 woreczek ryżu surowego
* 1/4 średniej główki białej kapusty
* 2 surowe jajka
* około 1/3 szklanki bułki tartej
* sól do smaku
* pieprz do smaku
* 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
* olej do smażenia
* odrobina mąki pszennej do zaklepania sosu (opcjonalnie)
* garść suszonych grzybów

Wykonanie:
Białą kapustę drobno poszatkować. Ryż podgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić.
Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Dodać do mięsa ryż i kapustę białą, wszystko dłonią wymieszać. 
Formować małe podłużne klopsiki. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć klopsy z każdej strony na złoty kolor. Całość podlać wodą, tyle by klopsy były nią pokryte, dodać suszone grzyby. Mięso dusić około 30 minut na małym ogniu, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
W razie potrzeby sos można zagęścić mąką wymieszaną z wodą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...