środa, 20 lutego 2019

CIASTO WUZETKA

Wuzetka to bardzo znane i popularne ciasto jeszcze z czasów PRL-u. Puszysty, kakaowy biszkopt przełożony śmietaną a na wierzchu polana ciemna polewa. Wuzetka jest bardzo prosta w wykonaniu a zarazem ma w sobie to coś, co sprawia, że przygotowujemy ją bardzo często. Idealna na imprezy, urodziny, ale też od tak po prostu do kawy. Znacie to ciasto? :)




Składniki na blachę prostokątną o wymiarach 25 x 40 cm:
Biszkopt:
* 7 jajek
* 2/3 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka cukru

* pół szklanki kakao ciemnego
* pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić w misce na sztywną pianę. Kolejno dodawać stopniowo cukier i dalej miksować. Dodawać po jednym żółtku i mieszać wszystko mikserem ustawionym na najmniejsze obroty. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wszystkie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.
Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 30 minut.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.

Masa śmietanowa:
* litr śmietany kremówki 36%
* około pół szklanki cukru pudru

Wykonanie:
Śmietanę kremówkę dobrze schłodzić. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Na jeden blat biszkoptu wyłożyć równomiernie ubita śmietanę kremówkę (odrobinę śmietany pozostawić do dekoracji), przykryć drugim blatem biszkoptu, wstawić do lodówki.

Polewa:
* 6 łyżek masła
* 6 łyżek mleka
* 6 łyżek cukru
* 2-3 łyżki ciemnego kakao

Wykonanie:
W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, mleko i kakao. Wszystko dobrze wymieszać, wystudzić.

Wystudzoną polewę wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.
Kiedy polewą będzie twarda należ pokroić ciasto na kawałki i każdy udekorować kleksem śmietany kremówki wyciśniętej przez szprycę.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...