SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANĄ I ŚWIEŻĄ NATKĄ PIETRUSZKI

Uwielbiam ten sos, najczęściej podaję go z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, makaronem lub kaszą gryczaną. Śmietanowa, kremowa konsystencja, aromat pieczarek i pietruszki. Jest smaczny, szybki i prosty do zrobienia. Wystarczy tylko kilka składników :)



Składniki:
* 300 g pieczarek
* 250 ml śmietany 18%
* garść posiekanej natki pietruszki
* 2 łyżki masła
* sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Pieczarki pokroić na cienkie plasterki (jeśli są duże to na pół i wtedy na plasterki).
W garnuszku rozpuścić masło, podsmażyć na nim pieczarki do momentu aż zaczną puszczać własny sok. Zalać wszystko śmietaną, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko dusić ze sobą około 7-8 minut. Gotowe :)







1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)