poniedziałek, 4 lutego 2019

TORT MILKY WAY (KAKAOWY BISZKOPT PRZEKŁADANY KREMEM MILKY WAY)

Tak naprawdę zrobienie tortu na początku było bez okazji, jednak potem przypomniałam sobie, że mój blog obchodzi 3 urodziny. Więc wyszło na to, że tort był na specjalną okazję ;)
Prosty, klasyczny tort. Lekki, puszysty, kakaowy biszkopt i krem wykonany z batoników milky way to połączenie doskonałe. Całość udekorowana mleczną czekoladą i batonami. Tort znikał ze stołu w ekspresowym tempie a to świadczyło tylko o jednym... chyba gościom smakował ;)




Składniki na biszkopt:
* 5 jajek w temperaturze pokojowej
* 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
* 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków

* 2 łyżki kakao

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i ciągle ubijać pianę, tak by nie były wyczuwalne grudki cukru. Kolejno do piany dodawać po jednym żółtku, nie przerywając pracy miksera. Na końcu do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę i kakao. Wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach. 
Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Do formy wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan. Wystudzić. Rozkroić wzdłuż na pół.


Składniki na krem:
* 450 ml śmietany kremówki 36%
* 260 g batonów Milky Way
* 500 g serka mascarpone

Wykonanie:
Do garnka wlać śmietanę kremówkę, podgrzewać ją na małym ogniu. W między czasie batoniki pokroić na mniejsze kawałki, dodać je do kremówki, nadal podgrzewać i mieszać do momentu, aż batony się rozpuszczą. 
WAŻNE: Śmietany nie można doprowadzić do wrzenia.
Gdy batony się rozpuszczą, garnek zdjąć z ognia i wystudzić masę. Garnek przykryć pokrywką i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia do zimnej kremówki z batonikami dodać serek mascarpone. Całość wymieszać mikserem na średnich obrotach nie dłużej niż 2-3 minuty, aby masa się nie zważyła.


Na podkładce do tortu położyć pierwszy płat biszkoptu, nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z cukrem. Na wierzchu rozsmarować połowę kremu. Przykryć to drugim płatem biszkoptu, nasączyć. Wierzch i bok przykryć resztą kremu (pozostawiając odrobinę do dekoracji.

Wierzch tortu udekorować według uznania. U mnie były to dekoracje z kremu wyciskanego z rękawa cukierniczego z tylką dekoracyjną, batony milky way a bok obsypałam mleczną czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.








4 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...