BANANOWE GOFRY

Jeśli można zrobić babkę czy babeczki z banana to czemu by nie zrobić bananowe gofry. Przepis to mój eksperyment, na szczęście udany.  Metodą prób wyszły mi gofry idealne, doskonale wypieczone w środku, chrupiące z wierzchu a do tego mega bananowe :)
Wystarczy tylko kilka składników i dobra gofrownica.
Gofry najlepiej spożywać od razu po upieczeniu i przestudzeniu, wtedy są najlepsze :)



Składniki na 4 gofry:
* 1 szklanka mąki pszennej
* 200 ml mleka
* 1 dojrzały banan
*1 jajko
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżki oleju
* szczypta soli

Wykonanie:
Banana dobrze rozgnieść widelcem.
Białko oddzielić od żółtka. W osobnej misce ubić białko na sztywną pianę. W drugiej misce umieścić żółtko, wlać mleko, olej, wsypać mąkę sól i proszek do pieczenia, wymieszać dobrze mikserem, następnie dodać rozgniecionego banana i jeszcze raz wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wmieszać ją do asy drewnianą łyżką.
Gofrownicę dobrze rozgrzać. Wylewać porcje ciasta, piec gofry około 4-5 minut (czas pieczenia zależy od gofrownicy i jej mocy, im większa moc tym lepsza).
Gofry studzić na kratce (ja zawsze kratkę kładę nad zlewem, wtedy gofry mogą odparować z dołu i z góry i zachowują swoją chrupkość z obu stron).
Gofry polecam polać odrobiną syropu karmelowego, który nabyć można w sklepie Skworcu.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)