BABKA MAJONEZOWA

Miękka, puszysta, smaczna babka z dodatkiem majonezu, długo zachowuje swoją świeżość. Jakież było zdziwienie mojego męża, kiedy powiedziałam mu, że babka jest z majonezem. Tylko chwila pracy a efekt rewelacyjny. Idealna na Wielkanoc a także na co dzień do popołudniowej kawy. 



Składniki:
* 4 jajka
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3/4 szklanki cukru
* 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
* 5 łyżek majonezu

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie wsypać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać pianę z białek do czasu, aż nie będą wyczuwalne grudki cukru. Wlać żółtka, wymieszać. Wsypać przesianą przez sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać majonez, ponownie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180'C. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy. Piec około 45 minut.
Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem z cukru pudru i wody.




3 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)