Składniki:
* 4 plastry schabu bez kości
* 1 marchewka
* pół korzenia pietruszki
* 1 cebula
* 2 liście laurowe (użyłam Skworcu)
* 4 ziarenka ziela angielskiego (użyłam Skworcu)
* sól i pieprz do smaku
* pół łyżeczki słodkiej papryki (użyłam Skworcu)
* woda
* 2-3 łyżki mąki
* odrobina oleju
Wykonanie:
Plasterki schabu lekko roztłuc przy pomocy tłuczka. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Pod koniec smażenia cebulę odgarnąć na brzegi patelni i na tym samym oleju podsmażyć mięso dosłownie po 30 sekund z każdej strony.
Podsmażone mięso i cebulę przełożyć do garnka, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę, ziele angielski, liście laurowe i wsypać słodką paprykę. Całość zalać wodą, tyle, by mięso wraz z warzywami było nią pokryte. Całość gotować na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką około 45 minut.
Mąkę wymieszać z wodą, pod koniec gotowania mięsa wlać mączną zawiesinę, aby zaciągnąć sos.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)