Składniki:
* 4 plastry schabu bez kości
* 1 marchewka
* pół korzenia pietruszki
* 1 cebula
* 2 liście laurowe (użyłam Skworcu)
* 4 ziarenka ziela angielskiego (użyłam Skworcu)
* sól i pieprz do smaku
* pół łyżeczki słodkiej papryki (użyłam Skworcu)
* woda
* 2-3 łyżki mąki
* odrobina oleju
Wykonanie:
Plasterki schabu lekko roztłuc przy pomocy tłuczka. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Pod koniec smażenia cebulę odgarnąć na brzegi patelni i na tym samym oleju podsmażyć mięso dosłownie po 30 sekund z każdej strony.
Podsmażone mięso i cebulę przełożyć do garnka, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę, ziele angielski, liście laurowe i wsypać słodką paprykę. Całość zalać wodą, tyle, by mięso wraz z warzywami było nią pokryte. Całość gotować na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką około 45 minut.
Mąkę wymieszać z wodą, pod koniec gotowania mięsa wlać mączną zawiesinę, aby zaciągnąć sos.
Bardzo dziekuje.Zrobilam i bylo smaczne i zdrowe.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę pozdrawiam :)
UsuńZrobiłam schabu na niedzielny obiad i chyba niezłe wyszło, bo wszyscy się zajadali.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, pozdrawiam :)
UsuńGenialne . Robilam już kilka razy i jest przepyszne
OdpowiedzUsuńCzy 45 minut gotowania to nie za krótko ?
OdpowiedzUsuńNo pewnie, że nie za krótko, przecież to plasterki schabu a nie jeden wielki kawał ;)
UsuńDziś zrobiłam schabik, wyszedł mięciutki i pyszniutki, 45 minut gotowania wystarczyło.
OdpowiedzUsuńDzięki serdeczne, za podzielenie się przepisem. Wyszło naprawdę smaczne. :)
OdpowiedzUsuń