czwartek, 4 kwietnia 2019

SCHAB GOTOWANY W SOSIE WŁASNYM

Na pewno nie raz mieliście ochotę przygotować na obiad schab, ale inaczej niż tradycyjny kotlet. Dziś przychodzę do Was z pomysłem na schab gotowany z warzywami w sosie własnym. Mięso wychodzi miękkie, kruche a sos bardzo aromatyczny. Do tak przygotowanego schabu wystarczą ziemniaki lub ryż i ulubiona surówka :)



Składniki:
* 4 plastry schabu bez kości
* 1 marchewka
* pół korzenia pietruszki
* 1 cebula
* 2 liście laurowe (użyłam Skworcu)
* 4 ziarenka ziela angielskiego (użyłam Skworcu)
* sól i pieprz do smaku
* pół łyżeczki słodkiej papryki (użyłam Skworcu)
* woda
* 2-3 łyżki mąki
* odrobina oleju

Wykonanie:
Plasterki schabu lekko roztłuc przy pomocy tłuczka. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Pod koniec smażenia cebulę odgarnąć na brzegi patelni i na tym samym oleju podsmażyć mięso dosłownie po 30 sekund z każdej strony. 
Podsmażone mięso i cebulę przełożyć do garnka, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę, ziele angielski, liście laurowe i wsypać słodką paprykę. Całość zalać wodą, tyle, by mięso wraz z warzywami było nią pokryte. Całość gotować na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką około 45 minut.
Mąkę wymieszać z wodą, pod koniec gotowania mięsa wlać mączną zawiesinę, aby zaciągnąć sos.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...