Składniki:
* 1 główka świeżej młodej kapusty
* pasek żeberek wieprzowych
* 200 g kiełbasy typu śląska
* 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* sól, pieprz do smaku
* pół łyżeczki przyprawy do bigosu (użyłam Skworcu)
* 4 ziarenka ziela angielskiego (użyłam Skworcu)
* 4 liście laurowe (użyłam Skworcu)
Wykonanie:
Do garnka włożyć mięso, zalać je wodą, tyle, by ta zakryła mięso, dodać ziele, angielskie, liście laurowe, odrobinę soli i gotować wywar na małym ogniu około 15 minut od momentu zagotowania.
W tym czasie drobno poszatkować kapustę. Dodać ją do gotującego się wywaru. Kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Całość gotować tak długo, aż kapusta będzie miękka, co jakiś czas mieszając.
Na końcu dodać przecier pomidorowy, wsypać przyprawę do bigosu, doprawić solą i pieprzem. Całość gotować jeszcze około 5 minut.
Bigosik jaki lubię :D
OdpowiedzUsuń