czwartek, 30 maja 2019

CIASTO WENUS

Pyszne ciasto, które zachwyca tak samo smakiem jak i swoim wyglądem.  Orzeźwiające ciasto o lekko kwaskowatym posmaku za sprawą użytej w cieście galaretki cytrynowej. Doskonale sprawdzi się na różne imprezy okolicznościowe. Wbrew pozorom ciasto to jest łatwe w przygotowaniu i co ważne tanim kosztem.  Puszysty biszkopt przełożony masą wykonaną ze śmietany kremówki i twarogu sernikowego a na wierzchu dżem i posypka kokosowa. U mnie ciasto to zrobiło furorę, jestem pewna, że i Was oraz Waszych gości zachwyci :)



Składniki (użyłam blaszki prostokątnej 25 x 30 cm):
Biszkopt:
* 4 jajka
* 1 szklanka mąki
* 2/3 szklanki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżki oleju
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier i dalej ubijać pianę z cukrem do czasu, aż nie będą wyczuwalne grudki cukru. Na końcu wlać olej i przesiewać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem na najniższych jego obrotach.
Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, upiec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180'C do tzw. suchego patyczka.
Wystudzić upieczony biszkopt. Delikatnie skroić z niego wierzch, następnie cały biszkopt rozkroić wzdłuż na pół.

Masa serowa:
* 500 g sera twarogowego (użyłam z wiaderka)
* 300 ml śmietany kremówki 36%
* 2 galaretki cytrynowe
* 350 ml wody

Wykonanie:
Obie galaretki rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ser z wiaderka, wymieszać mikserem. Na końcu wlać zimną galaretkę, wymieszać.

Na spód blachy wyłożyć jedną część biszkoptu, delikatnie go nasączyć (użyłam tu przegotowanej wody z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny). Na biszkopt wyłożyć całą masę serową, przykryć drugim biszkoptem, docisnąć i nasączyć.

Wierzch biszkoptu posmarować dżemem brzoskwiniowym (ja zamieniłam dżem na owocowe nadzienie cukiernicze o smaku morelowym Kandy).
Ostatni etap to posypka kokosowa:
* 100 g wiórek kokosowych (użyłam Skworcu)
* 50 g masła
* 2 łyżki cukru

Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier, wymieszać by cukier się rozpuścił. Zmniejszyć palnik grzewczy do minimum, wsypać wiórki kokosowe, całość podsmażać do zarumienienia się wiórków kokosowych ciągle mieszając.

Na samym wierzchu ciasta równomiernie wysypać posypkę kokosową.
Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.












1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...