Składniki (użyłam blaszki prostokątnej 25 x 30 cm):
Biszkopt:
* 4 jajka
* 1 szklanka mąki
* 2/3 szklanki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżki oleju
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier i dalej ubijać pianę z cukrem do czasu, aż nie będą wyczuwalne grudki cukru. Dodać żółtka do bialek i chwile wszystko razem miksowac. Na końcu wlać olej i przesiewać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem na najniższych jego obrotach.
Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, upiec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180'C do tzw. suchego patyczka.
Wystudzić upieczony biszkopt. Delikatnie skroić z niego wierzch, następnie cały biszkopt rozkroić wzdłuż na pół.
Masa serowa:
* 500 g sera twarogowego (użyłam z wiaderka)
* 300 ml śmietany kremówki 36%
* 2 galaretki cytrynowe
* 350 ml wody
Wykonanie:
Obie galaretki rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ser z wiaderka, wymieszać mikserem. Na końcu wlać zimną galaretkę, wymieszać.
Na spód blachy wyłożyć jedną część biszkoptu, delikatnie go nasączyć (użyłam tu przegotowanej wody z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny). Na biszkopt wyłożyć całą masę serową, przykryć drugim biszkoptem, docisnąć i nasączyć.
Wierzch biszkoptu posmarować dżemem brzoskwiniowym (ja zamieniłam dżem na owocowe nadzienie cukiernicze o smaku morelowym Kandy).
Ostatni etap to posypka kokosowa:
* 100 g wiórek kokosowych (użyłam Skworcu)
* 50 g masła
* 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier i dalej ubijać pianę z cukrem do czasu, aż nie będą wyczuwalne grudki cukru. Dodać żółtka do bialek i chwile wszystko razem miksowac. Na końcu wlać olej i przesiewać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem na najniższych jego obrotach.
Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, upiec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180'C do tzw. suchego patyczka.
Wystudzić upieczony biszkopt. Delikatnie skroić z niego wierzch, następnie cały biszkopt rozkroić wzdłuż na pół.
Masa serowa:
* 500 g sera twarogowego (użyłam z wiaderka)
* 300 ml śmietany kremówki 36%
* 2 galaretki cytrynowe
* 350 ml wody
Wykonanie:
Obie galaretki rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ser z wiaderka, wymieszać mikserem. Na końcu wlać zimną galaretkę, wymieszać.
Na spód blachy wyłożyć jedną część biszkoptu, delikatnie go nasączyć (użyłam tu przegotowanej wody z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny). Na biszkopt wyłożyć całą masę serową, przykryć drugim biszkoptem, docisnąć i nasączyć.
Wierzch biszkoptu posmarować dżemem brzoskwiniowym (ja zamieniłam dżem na owocowe nadzienie cukiernicze o smaku morelowym Kandy).
Ostatni etap to posypka kokosowa:
* 100 g wiórek kokosowych (użyłam Skworcu)
* 50 g masła
* 2 łyżki cukru
Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier, wymieszać by cukier się rozpuścił. Zmniejszyć palnik grzewczy do minimum, wsypać wiórki kokosowe, całość podsmażać do zarumienienia się wiórków kokosowych ciągle mieszając.
Na samym wierzchu ciasta równomiernie wysypać posypkę kokosową.
Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
koniecznie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry zrobiłem to ciasto ale coś nie tak bita śmietan z serem wyszło bardzo żadkie czy to ma tak być na zdjęciu takie ładne czy coś nie tak zrobiłem Pozdrawiam omlet
OdpowiedzUsuńNa początku masa jest lekko rzadka, ale potem po schłodzeniu w lodówce powinna bez problemu stwardnieć :)
Usuń