środa, 15 maja 2019

ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO Z FARSZEM JAJECZNYM

Rolada ta doskonale nadaje się na ciepło jako mięsny dodatek obiadowy, na zimno jako przystawka imprezowa lub zwyczajnie pokrojona w cienkie plasterki na kanapki. Doskonała odmiana dla tradycyjnych klopsów mielonych. Do wykonania tej rolady przymierzałam się już dawno i teraz żałuję, że tyle czasu zwlekałam, już dawno nie widziałam córki jedzącej z takim apetytem mięsa mielonego :) A skoro jej tak bardzo smakowało to wiem na pewno, że rolada ta na stałe zagości w naszym menu. 


Składniki:
* 800 g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 surowe jajko
* 1 płaska łyżeczka soli
* 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki czosnku granulowanego (użyłam Skworcu)
Farsz:
* 4 jajka ugotowane na twardo
* 1 surowe jajko
* sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
D mięsa mielonego wbić całe jajko, dodać sól, czosnek granulowany i przyprawę do mięsa mielonego. Mięso dobrze wyrobić, najlepiej dłonią.
Rozwinąć większy kawałek folii aluminiowej, na folię wyłożyć , uformować je na większy, ale nie za gruby prostokąt. Teraz pora na farsz jajeczny.
Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wbić całe jajko, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać.
Na mięso wyłożyć farsz, pozostawiając kawałek wolnego miejsca od brzegu. Mięso zwinąć w roladę, owinąć folią.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec mięso zawinięte w folię około 30 minut, następnie zmniejszyć piekarnik do 150'C, mięso odwinąć z folii i piec kolejne 20-25 minut. 














1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...