BUDYŃ JAGLANY Z MUSEM Z MANGO I TRUSKAWKAMI

Mus jaglany z mango i kawałkami truskawek to lekki, pyszny i sycący deser. Można zjeść go od razu po przygotowaniu a także zapakować w pudełko i zabrać ze sobą do pracy, na piknik czy spacer. Mango idealnie wkomponowało się w budyń jaglany, do tego kawałki truskawek. Bo skoro sezon na truskawki trwa to czemu by ich nie wykorzystać przy każdej okazji ;)



Składniki na 2 porcje:
* 1 szklanka kaszy jaglanej (użyłam Skworcu)
* 2 szklanki wody
* 400 g pulpy z mango (użyłam Koala)
* kilka truskawek
* garść płatków migdałów (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
Kaszę jaglaną wsypać na sitko, przepłukać kilka razy na zmianę pod zimną i ciepłą wodą, następnie wsypać ją do garnka, wlać wodę i gotować na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie całą wodę. Do wysokiego naczynia przełożyć ugotowaną kaszę, dodać 400 g pulpy z mango. Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Na dno wysokich szklanek wsypać kilka pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek. Następnie przełożyć na wierzch budyń jaglany. Wierzch udekorować pokrojonymi truskawkami i posypać płatkami migdałów.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)