Składniki na blachę 25 x 30 cm:
Krem budyniowy:
* 2 budynie waniliowe bez cukru
* 500 ml mleka
* 6 łyżek cukru
* 250 g masła w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
W garnku zagotować 300 ml mleka z cukrem. Pozostałe 200 ml mleka wymieszać z proszkiem budyniu. Do gotującego się mleka wlać wymieszany budyń i ciągle mieszać aż masa zgęstnieje. Budyń wystudzić. Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć na gładką masę i stopniowo dodawać po jednej łyżce budyniu. Miksować aż powstanie jednolita masa kremu.
* 500 ml mleka
* 6 łyżek cukru
* 250 g masła w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
W garnku zagotować 300 ml mleka z cukrem. Pozostałe 200 ml mleka wymieszać z proszkiem budyniu. Do gotującego się mleka wlać wymieszany budyń i ciągle mieszać aż masa zgęstnieje. Budyń wystudzić. Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć na gładką masę i stopniowo dodawać po jednej łyżce budyniu. Miksować aż powstanie jednolita masa kremu.
Do masy budyniowej dodałam jedną łyżeczkę żelatyny namoczonej w 3 łyżkach wody (gdy żelatyna nasiąknie wodą, należy ją podgrzać, by się rozpuściła).
Masa truskawkowa:
* 700 g świeżych truskawek
* 2 galaretki truskawkowe
* 200 ml wrzącej wody
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę, dodać je do tężejącej galaretki, wymieszać.
Masa śmietanowa:
* 400 ml śmietany kremówki 36%
* 250 g serka mascarpone
* 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wymieszać.
Dodatkowo:
* herbatniki
Składanie ciasta:
Na dnie blachy wyłożyć herbatniki, na to masa budyniowa. Kolejno znów herbatniki, tężejąca masa truskawkowa, herbatniki i na końcu ubita śmietana.
Wierzch można udekorować truskawkami lub startą na tarce czekoladą.
Skąd ma pani przepis?
OdpowiedzUsuńNie potrzebny jest tu żaden konkretny przepis, jest to wersja 3 bita tylko zamiast masy kajmakowej jest masa truskawkowa :)
Usuń