niedziela, 9 czerwca 2019

FRITTATA Z KUKURYDZĄ, SZCZYPIORKIEM I POMIDORAMI

Frittata to nic innego jak masa z jajek, zapiekana ze wszystkim tym na co tylko mamy ochotę. Mogą to być warzywa, szynka, ser, mięso. Zazwyczaj przygotowuję ją z tym co zalega mi w lodówce :) Tym razem proponuję frittatę z kukurydzą konserwową, szczypiorkiem i pomidorami a całość delikatnie posypana żółtym serem. Idealny pomysł na śniadanie lub 2 śniadanie. Bardzo często przygotowuję ją mężowi do pracy, kroję w trójkąty tak jak pizze i pakuję w pudełko.  Pyszna, lekka i puszysta. Moja rodziną ją uwielbia :)




Składniki:
* 3 jajka
* szczypta soli
* 4 łyżki mleka
* 4 łyżki kukurydzy konserwowej
* 5-6 łodyg świeżego szczypiorku
* 4 plasterki pomidora
* garść żółtego startego na tarce sera
* odrobina masła

Wykonanie:
Do miski wbić całe jajka, dodać sól i mleko, rozklepać wszystko widelcem. Dodać kukurydzę konserwową i posiekany szczypior, wymieszać.
Na patelni rozpuścić odrobinę masła, zmniejszyć palnik grzewczy do minimum. Wlać masę jajeczną i smażyć na małym ogniu około 5 minut(jajka z wierzchu powinny być już lekko ścięte). Na 2 minuty przed końcem smażenia na wierzchu ułożyć plasterki pomidora. W między czasie nagrzać piekarnik do 160'C, podpieczoną frittatę piec dalej w piekarniku około 7 minut. Po tym czasie na wierzch posypać stary na tarce żółty ser. Wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 5 minut. 
Do przygotowania frittaty najlepiej użyć patelni, którą można wstawiać do nagrzanego piekarnika lub taką ze ściąganą rączką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...