GORĄCA CZEKOLADA DO PICIA Z BITĄ ŚMIETANĄ I PIANKAMI

Wiem, wiem... w Polsce teraz mega upały, ale ja mieszkam w Anglii a tu pogoda niespecjalnie nam dopisuje. Są takie dni, że gorąca czekolada sprawdza się idealnie, kiedy za oknem zimno i deszczowo. Taką czekoladę również przygotowuję sobie w dni, kiedy dopada mnie chandra :) Aromatyczna, nie za słodka (całej słodyczy daje jej bita śmietana i rozpuszczone pianki). Polecam na poprawę humoru :)



Składniki na 2 porcje:
* 300 ml mleka
* 100 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady Pantagruel)
* 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
* 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* bita śmietana do dekoracji
* kilka pianek do dekoracji

Wykonanie:
Do garnka wlać mleko, wsypać przyprawę do piernika i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Całość zamieszać i podgrzewać na małym ogniu. W między czasie dodawać połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę. Podgrzewać co chwilę mieszając, aby czekolada się rozpuściła. 
Gorącą czekoladę przelać do szklanek, udekorować bitą śmietaną i piankami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)