poniedziałek, 24 czerwca 2019

IDEALNE PIEROGI RUSKIE

Dziś przepis na pyszne, tradycyjne pierogi z ruskim farszem. Cienkie, elastyczne ciasto z ziemniaczano- serowym farszem. Najlepiej smakują z podsmażoną cebulką lub boczkiem. Idealne na obiad nie tylko od święta. Moja rodzina je uwielbia, w sumie to nie znam chyba żadnej osoby, która nie lubiłaby pierogów. Fakt, ich przygotowanie jest czasochłonne i pracochłonne, ale smak wynagrodzi wszystko :)




Składniki na ciasto pierogowe:
* 2 szklanki mąki pszennej+ ewentualnie do podsypania
* około 1 szklanki ciepłej wody
* 2 żółtka
* 1
 płaska łyżeczki soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto do pierogów łączyć ze sobą (wodę należy dolewać stopniowo), zagnieść ciasto, przykryć je ścierką i odłożyć na około 15 minut, by odpoczęło.

Składniki na farsz:
* 500 g sera białego sera półtłustego
* 500 g ziemniaków
* sól do smaku
* 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego (użyłam Skworcu)

* 1 cebula do farszu+ 1 do okraszenia pierogów
*  olej do smażenia

Wykonanie:
Ziemniaki obrać ze skórek, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki odlać z wody, przecisnąć przez praskę, wystudzić.
Ser rozgnieść widelcem, połączyć z ziemniakami i podsmażoną wcześniej, drobno pokrojoną cebulką. Dodać sól do smaku (pamiętając, że wcześniej gotowane ziemniaki były solone). Wszystko razem wymieszać.

Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Szklanką wycinać koła. Na środku każdego koła położyć po łyżeczce farszu. składać ciasto na pół i zlepić dokładnie brzegi. 
W garnku zagotować wodę z odrobinką soli. Do gotującej wody wkładać partiami pierogi. Gotować je około 1,5-2 minuty od momentu ich wypłynięcia na wierzch. pierogi na talerz wyłowić łyżką cedzakową. Okraszać je podsmażoną wcześniej drobno pokrojoną cebulą, boczkiem lub skwarkami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...