Składniki:
* 500 g wątróbki drobiowej
* 2 cebule
* olej do smażenia
* mąka do obtoczenia wątróbki
* sól i pieprz
Wykonanie:
Wątróbkę dokładnie oczyścić z błonek, umyć i osuszyć. Każdy kawałek obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone mięso przyprawić solą i pieprzem z obu stron.
Na tym samym oleju, na którym była smażona wątróbka, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka.
Wątróbkę wymieszać razem z cebulą.
Jeśli macie ochotę na urozmaicenie wątróbki to polecam Wam też przepis na wątróbkę z jabłkiem i cebulką (przepis tutaj) albo wątróbkę owiniętą w plasterki boczku i pieczoną w piekarniku (przepis tutaj).
lubię bardzo:)
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa, pycha (:
OdpowiedzUsuńCzy jest jakiś sposób, aby wątróbka w czasie smażenia nie pryskała, nie strzelała?
OdpowiedzUsuńJa solę wątróbkę dopiero po usmażeniu :)
Usuń