WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULKĄ

Dziś propozycja na smaczny i szybki obiad. Przy przygotowaniu tego dania nie trzeba wcale dużo czasu spędzić w kuchni, wystarczy usmażyć wątróbkę i cebulę. To najprawdopodobniej najprostszy i najbardziej znany sposób na przyrządzenie wątróbki. Pamiętajmy jednak, że wątróbkę należy posolić dopiero po jej usmażeniu, wtedy wyjdzie krucha i miękka :)



Składniki:
* 500 g wątróbki drobiowej
* 2 cebule
* olej do smażenia
* mąka do obtoczenia wątróbki
* sól i pieprz

Wykonanie:
Wątróbkę dokładnie oczyścić z błonek, umyć i osuszyć. Każdy kawałek obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone mięso przyprawić solą i pieprzem z obu stron. 
Na tym samym oleju, na którym była smażona wątróbka, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka.
Wątróbkę wymieszać razem z cebulą.

Jeśli macie ochotę na urozmaicenie wątróbki to polecam Wam też przepis na wątróbkę z jabłkiem i cebulką (przepis tutaj) albo wątróbkę owiniętą w plasterki boczku i pieczoną w piekarniku (przepis tutaj).




4 komentarze:

  1. Smaki dzieciństwa, pycha (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy jest jakiś sposób, aby wątróbka w czasie smażenia nie pryskała, nie strzelała?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)