czwartek, 5 września 2019

DESER BANOFFEE, CZYLI DESER Z MASCARPONE, TOFFI, CIASTKAMI I BANANAMI

Deser ten powstał na podstawie znanego ciasta banoffee pie. Mascarpone, sos toffi, banany i kruche ciastka. Tylko kilka składników i wyczarować można pyszny, słodki deserek gotowy dosłownie w 20 minut. Przygotujcie go a na pewno zachwycicie nim każdego, zarówno domownika jak i gości :)



Składniki na 2 szklanki:
* 250 g serka mascarpone
* 2 łyżki cukru pudru
* 1 banan
* 4 łyżki masy kajmakowej o smaku toffi
* 2 łyżki mleka
* kilka kruchych ciastek, herbatników (użyłam kruche ciastka maszynowe Brześć)

Wykonanie:
Ciastka drobno pokruszyć. 
Serek mascarpone wymieszać rózgą kuchenna z cukrem pudrem.
Masę toffi przełożyć do garnka, dodać mleko, podgrzewać na małym ogniu, aby masa się rozpuściła i powstał sos.
Banany pokroić w plastry.
Układać w szklance w kolejności: ciastka (odrobina), połowa serka mascarpone, kilka plasterków banana, polać połową sosu toffi, kolejna warstwa ciastek, reszta serka, banany i na wierzch pozostały sos toffi.






2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...