Składniki na około 8 większych pancakes:
* 260 g kefiru
* 200 g mąki pszennej
* 2 jajka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 3 łyżki cukru
* 2 łyżki oleju
* 2 jajka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 3 łyżki cukru
* 2 łyżki oleju
* szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej lub miksera. Patelnię średnio rozgrzać (zbyt gorąca spali pancakes i nie wypiecze ich w środku). Na suchą patelnię chochlą wylewać porcje ciasta. Smażyć pancakes na złoty kolor z obu stron.
Apetyczne placuszki!
OdpowiedzUsuń