DESER BANOFFEE, CZYLI DESER Z MASCARPONE, TOFFI, CIASTKAMI I BANANAMI

Deser ten powstał na podstawie znanego ciasta banoffee pie. Mascarpone, sos toffi, banany i kruche ciastka. Tylko kilka składników i wyczarować można pyszny, słodki deserek gotowy dosłownie w 20 minut. Przygotujcie go a na pewno zachwycicie nim każdego, zarówno domownika jak i gości :)



Składniki na 2 szklanki:
* 250 g serka mascarpone
* 2 łyżki cukru pudru
* 1 banan
* 4 łyżki masy kajmakowej o smaku toffi
* 2 łyżki mleka
* kilka kruchych ciastek, herbatników (użyłam kruche ciastka maszynowe Brześć)

Wykonanie:
Ciastka drobno pokruszyć. 
Serek mascarpone wymieszać rózgą kuchenna z cukrem pudrem.
Masę toffi przełożyć do garnka, dodać mleko, podgrzewać na małym ogniu, aby masa się rozpuściła i powstał sos.
Banany pokroić w plastry.
Układać w szklance w kolejności: ciastka (odrobina), połowa serka mascarpone, kilka plasterków banana, polać połową sosu toffi, kolejna warstwa ciastek, reszta serka, banany i na wierzch pozostały sos toffi.






10 komentarzy:

  1. Deser wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zrobić to dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny deser. Mój mąż I syn zachwyceni łącznie ze mną. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Na ile osób jest ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wyżej napisane, że to składniki na 2 szklanki :)

      Usuń
  5. Super wygląda i smakuje pewnie tak samo😃Ile pucharków wychodzi z jednej porcji ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam. Wyszły super słodkie, za słodkie dla mnie, nawet dla dzieci było za słodko :) zdecydowanie polecam zmniejszyć ilość cukru pudru do serka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)