NALEŚNIKI Z JABŁKAMI W POSYPCE CYNAMONOWEJ

Czy są wśród nas fani naleśników? Jednym z nich jest moja córka, mogłaby je jeść bez końca. A że jesień kojarzy mi się z jabłkami to przygotowałam dla niej naleśniki nadziewane jabłkami, następnie zawinięte należy podsmażyć na patelni i jeszcze ciepłe obtoczyć w posypce zrobionej z cukru i cynamonu. Pysznie też będzie dodać do tego gałkę lodów waniliowych ;) Spróbujcie ;)



Składniki:

* 250 ml wody gazowanej
* 50 ml mleka

* 2 łyżki oleju
* 1 jajko
* półtora szklanki mąki pszennej
* solidna szczypta soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło".
Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni).

Dodatkowo:
* na nadzienie słoik jabłek prażonych Orzech (zamiast tego można samemu uprażyć jabłka- przepis tutaj)
* 1/3 szklanki cukru
* 4 łyżeczki cynamonu

Na środku naleśnika położyć 2 łyżki jabłek, rozsmarować. Zawinąć brzegi i następnie w rulonik jak na krokiety. Tak zwinięte naleśniki podsmażyć na patelni na odrobinie oleju tyle tylko, aby się podgrzały. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem. Obtoczyć w posypce każdy podsmażony, ciepły naleśnik.
Podawać najlepiej na ciepło.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)