poniedziałek, 16 września 2019

UDZIEC Z INDYKA PIECZONY W AROMATYCZNEJ MARYNACIE

Pyszny, soczysty, delikatny, pieczony w piekarniku udziec z indyka uprzednio marynowany w aromatycznej marynacie. Doskonale sprawdzi się na ciepło na obiad lub na zimno jako przekąska albo wędlina na kanapki. 
Mięso z indyka można zmielić na mięso mielone a można też upiec je w całości, dowolnie zamarynować i upiec w piekarniku, to świetna propozycja na szybki obiad. 



Składniki:
* około 1 kg udźca z indyka bez kości
Marynata:
* 3 łyżki miodu
* 2 łyżki musztardy sarepskiej
* 7 łyżek ketchupu pikantnego
* 1 łyżeczka słodkiej papryki (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka suszonego majeranku (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka soli
* pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
* pół łyżeczki czosnku granulowanego (użyłam Skworcu)
* 2 łyżki oleju
* 4 łyżki wody

Wykonanie:
W misce umieścić wszystkie składniki na marynatę, dobrze wymieszać. Mięso włożyć do marynaty, tak by było całe nią pokryte. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie udziec przełożyć do rękawa do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec mięso około 30 minut, po tym czasie rękaw do pieczenia przeciąć i piec odsłonięte mięso jeszcze przez 20 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...