Składniki na 3 kieliszki widoczne na zdjęciu:
* 4-5 kruchych ciastek (użyłam kruche, maszynkowe ciastka Brześć)
* garść malin
* 1 galaretka malinowa
* 350 ml wody
* 300 ml śmietany kremówki 36%
* 1 łyżka cukru pudru
* garść płatków migdałów
* kilka małych bezików (użyłam Brześć)Wykonanie:
Kruche ciastka drobno pokruszyć, wysypać warstwę na dnie kieliszków.
Galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, ostudzić a następnie wstawić do lodówki, aby szybciej zastygała.
Na ciastka ułożyć po kilka malin, wylać warstwę tężejącej już galaretki. Całość wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na galaretkę wyłożyć warstwę ubitej śmietany. Wierzch udekorować płatkami migdałów i pokruszonymi bezikami.
przepyszny deserek
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, też wolę gotowe bezy do takich prostych deserów.
OdpowiedzUsuń