sobota, 28 marca 2020

LECZO Z CZERWONĄ FASOLĄ I KIEŁBASĄ CHORIZO

W obecnej sytuacji, kiedy to spędzam w domu praktycznie całe dnie i mam sporo wolnego czasu, postanowiłam nadrobić zaległości i przygotować dla Was trochę więcej nowych przepisów. Zapowiada się długie wolne z pracy, pomysłów mam sporo, więc zaglądajcie tu często :)
Dziś polecam przepis na pyszne, szybkie w przygotowaniu leczo ze składników, które miałam pod ręką. Rozgrzewające danie, które sprawdzi się jako obiad, kolacja czy poczęstunek dla gości, podczas przeróżnych imprez.Moja rodzina uwielbia leczo, dlatego też to ugotowałam w zapasie i zamknęłam w słoiki, otworzymy, kiedy tylko będziemy mieli na nie ochotę :)



Składniki:
* 1 puszka czerwonej fasoli (użyłam Orzech)
* około 250 g kiełbasy chorizo
* 1 czerwona papryka
* 1 żółta papryka
* 2 cukinie
* 300 g pieczarek
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* sól, pieprz do smaku
* 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
* 750 g passaty pomidorowej
* odrobina oleju

Wykonanie:
W garnku rozgrzać olej. Kiełbasę chorizo pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju. Cebulę pokroić w piórka, dodać do kiełbasy, podsmażyć. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone w cienkie paski obie papryki. Wszystko podsmażać. Następnie dodać sól, pieprz, słodką paprykę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlać passatę pomidorową, dodać pokrojone w półplasterki cukinie. Całość gotować na małym ogniu około 20-25 min. (do czasu, aż cukinia będzie na wpół miękka). Na końcu dodać odsączoną z zalewy czerwoną fasolę. Wszystko razem wymieszać, doprawić ewentualnie do smaku i gotować jeszcze chwilę, aż cukinia zmięknie.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...