MINI BEZA PAVLOVA Z OWOCAMI

Za oknami piękne słoneczko, więc dziś zapraszam na pyszny deser z owocami, który zarówno smakiem jak i wyglądem zachwyci każdego. Beza Pavlova, bo o niej mowa, jednak dziś w wersji mini. Chrupiąca beza pełna kremu śmietanowego, owoców a na wierzchu polana Variegato o smaku malinowym. Idealny deserek na ciepłe, wiosenne dni. 




Składniki:
* 5 białek jajka
* 250  cukru drobnego
* szczypta soli
* 300 ml śmietany kremówki 36%
* 2 łyżki cukru pudru
* owoce do dekoracji- u mnie maliny i borówki amerykańskie
* Variegato malinowe do polania na wierzch (u mnie firmy Kandy

Wykonanie:
Białka jaj ubić mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i dalej miksować do czasu, aż beza stanie się lśniąca i nie będą wyczuwalne grudki cukru.
Na blachę wyłożyć papier do pieczenia a na nim odrysować kółka (wykorzystałam do tego szklanki). Wyłożyć na nie ubitą bezę wyciągając o góry brzegi bezy, tak by można było ją potem wypełnić śmietaną. Piekarnik nagrzać do 100'C, suszyć bezy około godziny. Powinny być suche z zewnątrz i piankowe w środku.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć ją na przestudzone bezy. Wierzch udekorować owocami i polać sosem variegato malinowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)