Składniki (szynkowar o pojemności 1,5 kg):
* 1,5 kg piersi z kurczaka
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżeczki soli peklowej
* 110 ml wody
* 1 łyżeczka żelatyny
* odrobina pieprzu czarnego mielonego do smaku
Wykonanie:
1 podwójną pierś z kurczaka pokroić w bardzo małą kostkę, pozostałe filety zmielić na mięso mielone, wszystko przełożyć do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól peklową, pieprz, żelatynę i wlać wodę. Mięso bardzo dobrze mieszać dłonią około 3 minut.
Do szynkowaru włożyć woreczek foliowy, przełożyć partiami mięso, za każdym razem je dobrze ugniatać (w ten sposób wyzbywamy się pęcherzyków powietrza). Szynkowar zamknąć i docisnąć sprężynką. Wstawić do lodówki na około 15- 16 godzin.
Szynkowar wstawić do garnka, zalać wodą tak, by sięgała około 2 cm ponad poziom mięsa (ale szynkowar nie może być cały zanurzony w wodzie). Garnek z mięsem postawić na palniku grzewczym, podgrzewać tak by woda osiągnęła nie więcej niż 85- 90'C. Zmniejszyć gaz i parzyć mięso około 2 godziny.
Szynkowar wyjąć z wody, wystudzić. Nasępnie wstawić do lodówki na nie mniej niż 12 godzin. Po tym czasie można otworzyć szynkowar i wyjąć szynkę.
Mniam
OdpowiedzUsuńSzybkowar prostokątny?, Widziałam tylko okrągłe
OdpowiedzUsuńTo nie szybkowar a szynkowar. Tak mam prostokątny :)
Usuń