czwartek, 9 kwietnia 2020

SZYNKA DROBIOWA Z SZYNKOWARA

Uwielbiam domowe wędliny z szynkowara. Dziś zapraszam po przepis na szynkę drobiową z piersi kurczaka. Pyszna, delikatna, chuda, soczysta, doskonale się kroi a co najważniejsze to 100% mięsa. Bez przypraw, idealna dla dzieci i osób na diecie. Pracy przy niej niewiele a smak rewelacja, polecam :)



Składniki (szynkowar o pojemności 1,5 kg):
* 1,5 kg piersi z kurczaka
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżeczki soli peklowej
* 110 ml wody
* 1 łyżeczka żelatyny
* odrobina pieprzu czarnego mielonego do smaku

Wykonanie:
1 podwójną pierś z kurczaka pokroić w bardzo małą kostkę, pozostałe filety zmielić na mięso mielone, wszystko przełożyć do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól peklową, pieprz, żelatynę i wlać wodę. Mięso bardzo dobrze mieszać dłonią około 3 minut.
Do szynkowaru włożyć woreczek foliowy, przełożyć partiami mięso, za każdym razem je dobrze ugniatać (w ten sposób wyzbywamy się pęcherzyków powietrza). Szynkowar zamknąć i docisnąć sprężynką. Wstawić do lodówki na około 15- 16 godzin.
Szynkowar wstawić do garnka, zalać wodą tak, by sięgała około 2 cm ponad poziom mięsa (ale szynkowar nie może być cały zanurzony w wodzie). Garnek z mięsem postawić na palniku grzewczym, podgrzewać tak by woda osiągnęła nie więcej niż 85- 90'C. Zmniejszyć gaz i parzyć mięso około 2 godziny.
Szynkowar wyjąć z wody, wystudzić. Nasępnie wstawić do lodówki na nie mniej niż 12 godzin. Po tym czasie można otworzyć szynkowar i wyjąć szynkę. 





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...