Składniki:
* 5 białek jajka
* 250 cukru drobnego
* szczypta soli
* 300 ml śmietany kremówki 36%
* 2 łyżki cukru pudru
* owoce do dekoracji- u mnie maliny i borówki amerykańskie
* Variegato malinowe do polania na wierzch (u mnie firmy Kandy)
Wykonanie:
Białka jaj ubić mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i dalej miksować do czasu, aż beza stanie się lśniąca i nie będą wyczuwalne grudki cukru.
Na blachę wyłożyć papier do pieczenia a na nim odrysować kółka (wykorzystałam do tego szklanki). Wyłożyć na nie ubitą bezę wyciągając o góry brzegi bezy, tak by można było ją potem wypełnić śmietaną. Piekarnik nagrzać do 100'C, suszyć bezy około godziny. Powinny być suche z zewnątrz i piankowe w środku.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć ją na przestudzone bezy. Wierzch udekorować owocami i polać sosem variegato malinowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)